Cuketa - tykev zeleninová

Cuketu jsme v posledním desetiletí vděčně přijali do jídelníčku jako stále více oblíbenou všestranně využitelnou zeleninu. Patří k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), který je tvarově i barevně značně rozmanitý. Známe cukety zelené, šedozelené, pruhované, ale i žluté či bělavé. Tento starý zeleninový druh původem z Mexika a Střední Ameriky se pěstuje nejméně 7 tisíc a dle některých údajů i 9 tisíc let. S cuketou je příbuzná tykev olejná, s tmavými semeny bez tuhé slupky. Ta se stala oblíbenou součástí jídelníčku zdravé výživy, zvláště pak mužů s potížemi prostaty.

Cuketa stejně jako ostatní tykve má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje 91% vody, vlákninu, něco málo sacharidů a dalších složek. Má ale bohatou skladbu minerálních látek. Obsahuje zvláště draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. Má velmi málo sodíku, mnoho fosforu, vápníku, hořčíku, obsahuje také železo, měď, fluor, zinek aj. Vitamínů má málo - ve 100 g jen asi 14 mg vit. C, něco vitamínů B skupiny, kys. listové, niacinu aj.

Pokrmy z tykve příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin, trávicího ústrojí. Prospívají diabetikům, obézním, žlučníkářům, při ateroskleróze, revmatismu, dně. Cukety jsou nejchutnější ve velikosti 20 - 30 cm . V té době je neloupeme. Využít se dají na zeleninové, zvláště zapékané pokrmy, k plnění, na placky jako bramborák, na polévky, přílohy jako zelí, obalované a smažené, lze z nich připravit moučníky, knedlíky, saláty. Chuťově jsou nevýrazné, často je doplňujeme česnekem, zelenými natěmi, kořením.

Jeden bezmasý předpis: Vydlabeme 4 malé cukety. Získanou dužninu usekáme, smícháme s 200 g vařené rýže, hrstí sekaných jader ořechů, s l lučinou, 2 stroužky lisovaného česneku. Osolíme, okořeníme špetkou mletého koriandru,pepře, lžící bazalky nebo meduňky, petrželky. Cukety naplníme a v pekáčku vyloženém olejem zapečeme v troubě. A je-li nám to fádní, popusťme uzdu fantazii a vylepšeme předpis kořením, strouhaným sýrem nebo rajčatovým protlakem.

Cukety jsou bohatým zdrojem důležitých látek
Asi 90% obsahu plodů cukety tvoří voda, u starších plodů je to o něco méně, významný podíl tvoří i velice prospěšná vláknina. Za pozornost ovšem stojí bohatost cuket na důležité vitaminy a stopové prvky.
Mladé plody cukety jsou pro nás tou zdravější volbou, mnoho důležitých látek totiž najdeme ve slupce, která je u mladých plodů jemná a lehce stravitelná i za syrova. Je skvělým zdrojem karotenů, tělem syntetizovaných na vitamin A, ochránce zdraví sliznic, a jednou z nejdůležitějších bioaktivních látek pro náš organismus. Vitamin A je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách, je tedy potřebný pro vstřebávání a zpracování mnoha dalších důležitých látek v těle, chrání náš zrak, má příznivý vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Vitamin A je rozpustný v tucích, je proto nezbytné cukety konzumovat s přídavkem alespoň malého množství oleje (nejlépe olivového), aby mohlo dojít k vstřebání tohoto vitaminu do těla.
Ve slupce najdeme i vitamin E s podobně zásadním působením, v celých plodech pak dále i mnoho hořčíku a vápníku, také fosfor, draslík, železo, měď, zinek a některé vitaminy skupiny B.

Cukety jsou skvělým pomocníkem při hubnutí
Vysoký obsah vody dělá cuketu nízkokalorickou potravinou (cca 20kcal/100g zeleniny) a naopak vysoký obsah biologicky důležitých látek nám zajistí přísun nepostradatelných minerálů a vitaminů.
Cukety můžeme do našeho jídelníčku zařadit téměř denně, jelikož se dají upravovat na nespočet různých způsobů, naše strava se tak nestane nudnou.

Cuketa čistí naše tělo hned dvěma způsoby:
Obsažený draslík působí jako stimulant vylučování nadbytečné vody v těle a pomáhá tak s vyplavováním usazených toxinů a kyselin a stimuluje činnost ledvin. Tato funkce je prospěšná např. pro jedince trpící zdravotními potížemi jako je dna, cukrovka, revma, otoky končetin, nadváha a podobně.
Díky vysokému obsahu vlákniny mají cukety čistící účinek také na náš zažívací trakt, především na střeva. Čistí jejich stěny od nebezpečných usazenin a celkově zlepšují průchodnost střev, dalo by se říci, ze cukety působí lehce projímavě, ovšem bez rizika. Obsažený vitamin A zároveň pomáhá udržet střevní sliznice zdravé a odolné vůči infekcím, zánětům a mikroorganismům.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky