Hrášek

Hrách pochází z horských oblastí severní Afriky, Středomoří a Tibetu. Hrášek - nedozrálá semena hrachu setého (Pisum sativum) jako zeleninu začali prvně používat Holanďané počátkem 17. Století, během 17. A 18. Století se tato nová zelenina rozšířila po celé Evropě. Zahradní, zeleninové hrachy jsou specifické odrůdy pěstované pro nezralé lusky nebo semena. Pěstuje se několik typů: Jsou to hrachy k vylupování, jejichž semena rychle dřevnatí. Nejvíce pěstovaným je hrách dřeňový, který má jemnou chuť dlouhou dobu a je to pravý prášek konzervárenský a mrazírenský.

Hrách cukrový, zvaný mangetout ("sněz všechno") se pěstuje omezeně a pojídají se celé lusky i se semeny,protože nemá v lusku blanitou vrstvu. Nezralý hrášek má vyšší energetickou hodnotu než ostatní zeleninové druhy. Hrášek je cenná dietní zelenina. Má kolem 25 mg vitamínu C ve 100 g , je obzvlášť bohatý na vitamin E, biotin, vitaminy Bl a B2, kyselinu nikotinovou a cholin. Reguluje v lidském organismu látkovou výměnu tuků. Má vysoký obsah bílkovin a sacharidů, méně vlákniny. Hrášek konzumujeme syrový i tepelně upravený. Připravují se z něj polévky, přílohy, dále se podává s rýží, s těstovinami, v salátech, využívá se ve studené kuchyni apod. Častou kombinací je hrášek s karotkou, popř.i zrny cukrové kukuřice.

Zkusme si připravit neobvyklou přílohu z hrášku po španělsku: Čtvrt kg hrášku a čtvrt kg nakrájené karotky (nebo balíček zmrazené směsi) uvaříme doměkka. Na kastrolu rozehřejeme 3 lžíce másla, krátce osmahneme podrcené 4 stroužky česneku, přidáme zelenou papriku nakrájenou na nudličky, osmahneme a zasypeme okapaným hráškem s karotkou. Zalijeme 2 lžícemi vody, osolíme, opepříme, vsypeme hrst usekané čerstvé bazalky (lžíce sušené) a 2 lžíce pokrájených zelených oliv. Prohřejeme a podáváme jako přílohu, k tomu těstoviny, rýži nebo brambory.

Hrách

se k nám rozšířil z Orientu ještě před naším letopočtem. Semeno obsahuje 2-3 krát více bílkovin než obiloviny. Patří k nejrozšířenějšímu druhu luštěnin. Semena hrachu jsou důležitým zdrojem bílkovin pro výživu lidí a zvířat. Je spolu s bobem obyčejným považován za nejvýznamnější luštěninu pěstovanou v ekologickém zemědělství. Zralé semena obsahují 22 - 28% dusíkatých látek, 46 - 56% škrobu, 5 - 7% vlákniny, 3% tuku a větší množství enzymů a vitamínů A1, B1, B2. Nejcennější na hrachu je jedinečná kombinace hořčíku a nukleových kyselin. Proto má výrazně omlazující účinky. Vysoký obsah vlákniny má detoxikační účinky. Klíčící hrách obsahuje množství vitaminu C, který chrání rostlinu před parazity. Při konzumaci této zeleniny se prokázalo zlepšení zrakové schopnosti a zpevňování vlasů. Hrách je velkým zdrojem bílkovin. 100 g hrachu dodá organismu 10 x více bílkovin než párek s hranolkami a šlehačkový dort. Nejvýživnější je čerstvý letní hrášek. Zavařením nebo jinou tepelnou úpravou ztrácí až 90% vitamínů.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky