Kiwi

Vyšlechtěné velkoplodé odrůdy kiwi vznikly na Novém Zélandě, odtud jejich obchodní název. Ale vlastní původ mají ve východní Asii, v Číně. Odtud botanický název Actinidia chinensis, aktinidie čínská. Jsou to plody dřevité liány, bobule vejčitého nebo i téměř kulovitého tvaru, které dosahují hmotnosti až 150 g. Dnes se některé odrůdy pěstují ve Francii, na jižním Slovensku a jižní Moravě. Nový Zéland a Čína jich pěstuje nejvíce.

Nemají sice lákavý vzhled, lákavá je ale jejich chuť a biologická hodnota. Při nákupu vybíráme zralé, nepříliš tvrdé plody, neotlačené a nerozměklé. Oloupeme je ostrým nožem a krájíme, pojídáme i s drobnými semeny. Nejlepší jsou čerstvé nebo v ovocných salátech, ale dáváme je i do všech moučníků a dezertů. Skvělá je také zavařenina ze směsi kiwi a angreštu nebo hrušek. Zelená dužnina s výraznou kresbou je značně bohatá vitamínem C - 300 - 500 mg ve 100 g (10x více než citrusy).

Je bohaté na vitamín C, který má pozitivní účinky na organismus a mimo jiné zlepšuje náladu. Dále obsahuje velké množství hořčíku, přispívajícímu ke zdravé funkci srdce.

Kiwi podporuje látkovou výměnu, posiluje imunitní systém (prevence nachlazení, rýmy, chřipky). Přispívá rovněž ke zpevnění žil a zlepšuje vidění. Díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhá lépe zvládat stres, zvyšuje soustředění. Stimuluje srdeční sval, podporuje růst kostí.

Kiwi a účinky na organismus

  • Posiluje imunitní systém
  • Podporuje růst kostí
  • Výborná prevence proti infekcím
  • Stimuluje srdeční svalstvo
  • Výrazně podporuje tvorbu hormonů
  • Urychluje látkovou výměnu
  • Zlepšuje vidění
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky