Kiwi
Vyšlechtěné velkoplodé odrůdy kiwi vznikly na Novém Zélandě, odtud jejich obchodní název. Ale vlastní původ mají ve východní Asii, v Číně. Odtud botanický název Actinidia chinensis, aktinidie čínská. Jsou to plody dřevité liány, bobule vejčitého nebo i téměř kulovitého tvaru, které dosahují hmotnosti až 150 g. Dnes se některé odrůdy pěstují ve Francii, na jižním Slovensku a jižní Moravě. Nový Zéland a Čína jich pěstuje nejvíce.
Nemají sice lákavý vzhled, lákavá je ale jejich chuť a biologická hodnota. Při nákupu vybíráme zralé, nepříliš tvrdé plody, neotlačené a nerozměklé. Oloupeme je ostrým nožem a krájíme, pojídáme i s drobnými semeny. Nejlepší jsou čerstvé nebo v ovocných salátech, ale dáváme je i do všech moučníků a dezertů. Skvělá je také zavařenina ze směsi kiwi a angreštu nebo hrušek. Zelená dužnina s výraznou kresbou je značně bohatá vitamínem C - 300 - 500 mg ve 100 g (10x více než citrusy).
Je bohaté na vitamín C, který má pozitivní účinky na organismus a mimo jiné zlepšuje náladu. Dále obsahuje velké množství hořčíku, přispívajícímu ke zdravé funkci srdce.
Kiwi podporuje látkovou výměnu, posiluje imunitní systém (prevence nachlazení, rýmy, chřipky). Přispívá rovněž ke zpevnění žil a zlepšuje vidění. Díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhá lépe zvládat stres, zvyšuje soustředění. Stimuluje srdeční sval, podporuje růst kostí.
Kiwi a účinky na organismus
- Posiluje imunitní systém
- Podporuje růst kostí
- Výborná prevence proti infekcím
- Stimuluje srdeční svalstvo
- Výrazně podporuje tvorbu hormonů
- Urychluje látkovou výměnu
- Zlepšuje vidění