Broskve
Jejich vědecké jméno je Prunus persica nebo také Persica vulgaris - broskvoň obecná. Známe broskve pravé - to jsou ty ochmýřené a nektarinky - lysé broskve bez sametového povrchu. Pak je zvláštní skupina průmyslových broskví pro mechanizovanou sklizeň určené pro kompoty a šťávy s pevnou dužninou - clingy.
Broskve obsahují asi 83% vody, 9% cukrů, větší množství provitamínu A, vitamíny skupiny B, vitamínu C do 10 mg ve 100 g, něco kyseliny listové, dále hojně draslíku (jsou močopudné), mnoho fosforu, také hořčík, železo, vápník, zinek aj. Mají uklidňující účinky na lidský organismus, mírně projímají.
Používají se k výrobě kompotů, džusů, džemů, zmrzlin. Jsou také používány v kosmetice.
Broskve jsou až
z 85% tvořeny vodou, cukry jsou v nich zastoupeny asi ze 7-10%.
Konzumací broskví si tedy doplňujeme tekutiny a zároveň
tělu dodáváme ovocné cukry, které se okamžitě uvolňují do krve
- broskve působí povzbudivě na naše tělo i mozek.
Mimoto obsahují celou řadu dalších prospěšných látek.
V broskvích najdeme vedle vitaminu C v poměrně
vysoké dávce zastoupené karoteny - provitaminy
vitaminu A. Vitaminy A, C a E jsou nejlepší přírodní antioxidanty ,
které chrání arteriální stěnu, což je významné zejména u koronárních
cév. .Tyto antioxidanty zároveň dodávají svěžest,
odolnost a zdravou barvu naší kůži.Vitaminy skupiny B (B1,
B2, niacin a B6), jež se nacházejí v broskvích ve významném množství,
jsou potřebné pro činnost srdečního svalu a blahodárně působí
na naše nervy, pokožku a celkovou imunitu.
V tomto lahodném ovoci je i řada stopových prvků, např. hořčík, fosfor, draslík, zinek, železo a vápník. Kombinace výše zmíněných látek, zejména pak niacinu a hořčíků, broskvím vkládá do vínku pozitivní vliv na náš nervový systém. Povznášejí naši mysl, uklidňují nás a pomáhají nám dostat se zpátky do pohody.
Zralé broskve jsou lehce stravitelné. Obsahují rozpustnou vlákninu, která působí v trávicím traktu jako změkčovadlo, a zároveň mají i slabé laxativní (projímavé) účinky. Protože broskve mají nízký obsah sodíku a proteinů a jsou mírně močopudné, pomáhají při selhání ledvin.
Protože broskve patří k druhům ovoce, které vyvolávají pocit nasycení, jsou účinnou pomocí při snižování hmotnosti. Samy jich obsahují jen 43 kcal/100 g. Dále se podílejí na odstraňování kyselého odpadu metabolismu, kterého bývá v organismu obézních lidí často velké množství.
Broskev
pochází z Číny, ale v současnosti je nejrozšířenější v Evropě. Největší pěstitelé jsou ve Středomoří. Ve světě jsou známé pěstitelské oblasti jižní Afriky, Nového Zélandu a USA. U nás se toto ovoce zdomácnělo v 16. století. Nejvhodnější oblasti mají nadmořskou výšku do 200 m.n.m. Žlutá, oranžová a červená barva broskví naznačuje vysoký obsah karotenů. Ty, spolu s jemnými chloupky, chrání plody před hmyzem, bakteriemi, plísněmi a jinými přirozenými nepřáteli. Karotenem mají významnou ochrannou funkci i v lidském organismu. V lidovém léčitelství se používají broskve proti kašli, uvolňují zácpu a pomáhají při astmatu. Díky jejich složení (vitamínem a minerálem) se jim přisuzují uklidňující a výrazně protistresové účinky. Vysoký obsah niacinu v kombinaci s hořčíkem, selenem a zinkem zlepšuje náladu a odstraňuje pocity strachu či nervozity. Broskve upevňují vazivové tkáně a cévy, srdce a krevní oběh. Mají odvodňující účinky a pomáhají redukovat hmotnost. Urychlují přechod potravy střevy a odstraňují zácpu. Používají se také v kosmetice. Rozmačkaná broskev na pokožce (jako pleťová maska) vrací pleti svěžest. Pecky se zase lisují na olej, který se využívá při výrobě kosmetických přípravků. Pozor: Upřednostněte broskve z našich regionů - jsou méně chemicky ošetřovány a nesklízí se nezralé (typická aromatická chuť vzniká až v posledních dnech zrání). Nenechávejte malým dětem pecky na hraní - jsou křehké, ostré a obsahují kyanovodík.