Mango
Je to vlastně jablko tropů. Původem mangovníku indického (Mangifera indica) je sice Indie, ale dnes se produkuje ve velkém rozsahu v tropech celého světa.
Plody tohoto vysokého vždyzeleného stromu jsou vlastně velké, oválné nebo ledvinkovitě prohnuté peckovice, zelené až oranžové barvy s načervenalým líčkem. Mají pikantní, chutnou, vláknitou, šťavnatou dužninu, žlutavé nebo oranžové barvy s velkou plochou kožovitou peckou s jedlým jádrem. Pecka se těžko odděluje od dužniny, proto musíme mango nakrojit po obvodu až po pecku a točením oddělit.
Mango můžeme jíst syrové nebo v salátech, dá se použít i v teplé kuchyni. Vyrábějí se z něj džusy, kompoty a ostré omáčky čatní (chutney). Ze sušeného manga se mele prášek amšúr (amchyr) a přidává se do kořenicích indických směsí. Tento prášek je výborný např. k okyselení luštěninových jídel. V salátech se kombinuje s okurkami, cibulí, banány, ananasem, citrusy, s ostatním kořením.
Mango má velký obsah vitaminu E, C, B a karotenu. Vitamin C posiluje buňky, vitamin A chrání sliznice, vitamin B je nepostradatelný pro syntézu bílkovin, podporuje dobré nervy a klidný spánek. Mango má také množství minerálních látek a stopových prvků- měď, hořčík, mangan, draslík a zinek, které mají vliv na hezké vlasy, pleť, kladně působí na štítnou žlázu a hormony.Zralé mango nesmí být ani příliš měkké, ani příliš pevné. Plod se poddá tlaku prstů. Nasládlá vůně manga nemusí být známkou jeho zralosti, ani sladkosti. Mango konzumujeme čerstvé a vychlazené.
Účinné látky manga
Mango má velký obsah vitaminu E, C, B a karotenu. Vitamin C posiluje buňky, vitamin A chrání sliznice, vitamin B je nepostradatelný pro syntézu bílkovin, podporuje dobré nervy a klidný spánek. Mango má také množství minerálních látek a stopových prvků- měď, hořčík, mangan, draslík a zinek, které mají vliv na hezké vlasy, pleť, kladně působí na štítnou žlázu a hormony.Mango a jeho zralost
Zralé mango nesmí být ani příliš měkké, ani příliš pevné. Plod se poddá tlaku prstů. Nasládlá vůně manga nemusí být známkou jeho zralosti, ani sladkosti. Mango konzumujeme čerstvé a vychlazené.Mango a jeho příznivé účinky na lidský organismus
- prevence infekcí a nachlazení
- chrání sliznice
- podporuje biosyntézu v buněčném jádře
- pomáhá
při únavě očí
- dodává pokožce a vlasům barvu
- má uklidňující účinky
- dodává energii
- pomáhá při špatném usínání