Mango

Je to vlastně jablko tropů. Původem mangovníku indického (Mangifera indica) je sice Indie, ale dnes se produkuje ve velkém rozsahu v tropech celého světa.

Plody tohoto vysokého vždyzeleného stromu jsou vlastně velké, oválné nebo ledvinkovitě prohnuté peckovice, zelené až oranžové barvy s načervenalým líčkem. Mají pikantní, chutnou, vláknitou, šťavnatou dužninu, žlutavé nebo oranžové barvy s velkou plochou kožovitou peckou s jedlým jádrem. Pecka se těžko odděluje od dužniny, proto musíme mango nakrojit po obvodu až po pecku a točením oddělit.

Mango můžeme jíst syrové nebo v salátech, dá se použít i v teplé kuchyni. Vyrábějí se z něj džusy, kompoty a ostré omáčky čatní (chutney). Ze sušeného manga se mele prášek amšúr (amchyr) a přidává se do kořenicích indických směsí. Tento prášek je výborný např. k okyselení luštěninových jídel. V salátech se kombinuje s okurkami, cibulí, banány, ananasem, citrusy, s ostatním kořením.

Mango má velký obsah vitaminu E, C, B a karotenu. Vitamin C posiluje buňky, vitamin A chrání sliznice, vitamin B je nepostradatelný pro syntézu bílkovin, podporuje dobré nervy a klidný spánek. Mango má také množství minerálních látek a stopových prvků- měď, hořčík, mangan, draslík a zinek, které mají vliv na hezké vlasy, pleť, kladně působí na štítnou žlázu a hormony.
Zralé mango nesmí být ani příliš měkké, ani příliš pevné. Plod se poddá tlaku prstů. Nasládlá vůně manga nemusí být známkou jeho zralosti, ani sladkosti. Mango konzumujeme čerstvé a vychlazené.

Účinné látky manga

Mango má velký obsah vitaminu E, C, B a karotenu. Vitamin C posiluje buňky, vitamin A chrání sliznice, vitamin B je nepostradatelný pro syntézu bílkovin, podporuje dobré nervy a klidný spánek. Mango má také množství minerálních látek a stopových prvků- měď, hořčík, mangan, draslík a zinek, které mají vliv na hezké vlasy, pleť, kladně působí na štítnou žlázu a hormony.

Mango a jeho zralost

Zralé mango nesmí být ani příliš měkké, ani příliš pevné. Plod se poddá tlaku prstů. Nasládlá vůně manga nemusí být známkou jeho zralosti, ani sladkosti. Mango konzumujeme čerstvé a vychlazené.

Mango a jeho příznivé účinky na lidský organismus

  • prevence infekcí a nachlazení
  • chrání sliznice
  • podporuje biosyntézu v buněčném jádře
  • pomáhá při únavě očí
  • dodává pokožce a vlasům barvu
  • má uklidňující účinky
  • dodává energii
  • pomáhá při špatném usínání
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky