Chřest

Je to lahůdková zelenina, která se stále více začíná pěstovat v západních zemích. Lahůdkou byl i v době antické. Pochází z Orientu. Ve l2. Století byl pěstován v byzantské říši, od l6. Století v Holandsku, Německu, Francii. V Čechách se rozšířil v l7. Století v Polabí, na Moravě v okolí Ivančic. Pak jeho sláva zanikla, přestal se pěstovat.

Chřest (Asparagus officinalis) je rostlina náročná na teplo, hluboké půdy. I pěstování není snadné. Je to vytrvalá plodina, vytváří mnoho jemných výhonků, které jsou vyběleny vrstvou půdy. Dnes už byly prošlechtěny také odrůdy, které se nemusí bělit a zůstávají jemné - zelený chřest. Ten má vyšší biologickou hodnotu. Bělený chřest má asi 20 mg vitaminu C ve l00 g (zelený 2 x více, také dvojnásobek provitaminu A). Dále obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin E, kyselinu listovou aj. Obsahuje cenné minerální látky - draslík, fosfor, vápník a hořčík, také železo, jód, zinek, sodík. Působí jako diuretikum. Je lehce stravitelný.

Na trhu se nachází čerstvý brzy zjara, nebo sterilovaný po celý rok. Připravují se z něj polévky, saláty, je součástí studené kuchyně. Nejčastěji se podává vařený, politý máslem a sypaný strouhaným sýrem.

Chřest je zásobárnou mnoha prospěšných vitaminů, stopových prvků a látek s blahodárným vlivem na naše zdraví. Obsahuje velké množství betakarotenu - provitaminu vitaminu A, který je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic a je prevencí proti některým typům rakovinného bujení.

Dalšími vysoce zastoupenými vitaminy jsou vitamin E a C a vitaminy skupiny B, jako thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (H) a niacin (B3), kyselina pantotenová (B5) a velké množství kyseliny listové (B9).
Ze stopových prvků je v chřestu hojně zastoupen draslík a zinek, dále fosfor, železo, jód a sodík.

Chřest je považován za účinné přírodní tonikum a afrodiziakum. Vzhledem k jeho velice příznivým účinkům na zdraví a funkci mnoha orgánů lidského těla ho lze opravdu považovat za prostředek ke zvýšení libida. Vysoký obsah důležitých vitaminů a minerálů a jejich kombinace dělají z chřestu toho pravého přítele naší fyzické i psychické kondice, je bezesporu jedním z druhů zeleniny, které bychom nazvali elixírem mládí. Má stimulační účinek na krvetvorbu, pomáhá nám udržet zdravý cévní systém a silné srdce a zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem.

Vysoký obsah vitaminů skupiny B, betakarotenu a zinku je ideální kombinace nejen pro zdraví, ale i pro krásu - zdravé a lesklé vlasy, čistou a pružnou pleť a pevné nehty. Vysoký obsah kyseliny listové a niacinu je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, obnovu a omlazování buněk a krvetvorbu, ale i pro naši mentální kondici, zdravý spánek, schopnost soustředění, paměť a pevné nervy.
Značný obsah vlákniny je prospěšný našemu zažívání, na které má kladný vliv v případě tzv. ochablosti střev. Chřest také podporuje čištění organismu, působí močopudně a pomáhá tělo zbavovat usazených škodlivin. Jeho účinky ocení i lidé trpící kožními problémy, ekzémem, akné, cukrovkou a jinými potížemi spojenými s látkovou výměnou.

Dalším pozitivem chřestu je, že má vysokou výživnou a přitom nízkou kalorickou hodnotu, je proto skvělý jako potravina při redukčních dietách, kdy nám dodá spoustu důležitých živin při nízké energetické hodnotě.

Chřest je zeleninou, která má velice pozitivní vliv na naši celkovou vitalitu a svěžest a je jedním z osvědčených přírodních prostředků pro omlazení těla, osvěžení mysli a udržení dobré kondice.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky