Ostružiny
V naší přírodě se vyskytuje nejčastěji ostružiník křovitý (Rubus fruticosus) a jeho kříženci. Na zahrádkách se pěstuje beztrná odrůda Thornfree a stará sorta Wilsonův raný. Ostružiník sice snáší lépe sucho, ale silné mrazy jej poškozují.
Ostružiny sbíráme v srpnu a září. Obsahují kolem 5% cukrů, dále organické kyseliny (jablečná, vinná, citrónová, také salicylová), třísloviny, barviva (s protisklerotickým a protizánětlivým účinkem), pektin aj. V plodech jsou i četné vitamíny, mnoho provitamínu A, vitamíny skupiny B, vitamín C (20 - 30 mg ve 100 g), velmi mnoho vitamínu E, vitamín K, mnoho vlákniny. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, fosforu, hodně vápníku a hořčík, málo sodíku, dost železa.
Čerstvé ostružiny jsou skvělým zdrojem vitaminu C, látky nezbytné pro naše zdraví, silnou imunitu a detoxikaci organismu. Konzumace ostružin je tedy vhodná při léčbě nemocí z nachlazení a infekčních onemocnění, angíny, chřipky, kašle, zánětu dutin a pod., stejně jako pro rekonvalescenci po nemocech, kterou nám pomohou urychlit.
Dále jsou velmi bohaté na karoteny, silné antioxidanty, které nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti.
Pravým nutričním pokladem ostružin jsou rostlinná barviva ze skupiny bioflavonoidů a anthokyanů, které mají mimořádné antioxidační, protizánětlivé a dokonce i protinádorové účinky. Dva roky starý výzkum prokázal, že barviva obsažená v ostružinách účinně potlačují množení nádorových buněk, a to zejména u nádorů střeva, plic a prsu. Tato barviva jsou hojně obsažena ve všech druzích bobulového ovoce, přičemž platí, že čím sytější barva plodů, tím více účinných látek. A právě ostružiny jsou tak díky téměř černému zbarvení v podílu bioflavonoidů a anthokyanů přeborníkem - například malin, které mají podobné složení účinných látek, bychom k dosažení podobného efektu museli zkonzumovat trojnásobné množství.
Bioflavonoidy posilují a regenerují cévní stěny, zlepšují průtok krve, posilují vazivo a celkově zpomalují stárnutí a chřadnutí organismu. Tyto látky jsou nesmírně důležité hlavně pro ty z nás, kteří trpí cévními potížemi, jako jsou křečové žíly, vysoký krevní tlak, hemoroidy, nebo problémy s erekcí u mužů, což potvrdily i odborné výzkumy. Ostružiny jsou tedy výborné jako prevence výše jmenovaných potíží, ale i jako podpora jejich léčby.
Rostlinná barviva účinně chrání chrupavky a vazy před působením škodlivých volných radikálů, což je důležité v prevenci degenerativních kloubních onemocnění, a mají i řadu dalších pozitivních účinků: zpomalují stárnutí, chrání pokožku před účinky slunečního záření, pomáhají předcházet ateroskleróze a dokonce mají výrazné protinádorové účinky. Podporují regenerační procesy a hojení zranění, a to včetně mikroskopických poranění svalů a vazů.
Protizánětlivé působení bioflavonoidů je důvodem, proč jsou ostružiny často v přírodním léčitelství používány i proti revmatismu a některým onemocněním trávicího traktu. Protizánětlivý efekt ostružin je navíc podpořen vysokým obsahem přírodních salycilátů (ze stejného důvodu je však toto ovoce nevhodné pro osoby s nesnášenlivostí acylpyrinu).
Ostružiny jsou také účinným detoxikačním prostředkem, chrání játra a oči, mírní průjem a pomáhají předcházet trombózám.
Ostružiny obsahují 70-80 % vody a rychle vstřebatelné ovocné cukry.
Co do účinnosti je samozřejmě nejlepší konzumace čerstvých plodů, můžete si je ale i zamrazit, usušit, zavařit jako kompot nebo z nich připravit sirup. Konzervací se v nich sice sníží obsah vitaminu C, vysoký podíl rostlinných barviv však zůstane zachován.
Ostružiny se doporučují při nachlazení, revmatismu, otylosti, vysokém krevním tlaku a ateroskleróze.
Syrové doplňují pudinky, poháry, ovocné saláty spolu s medem. Zpracovávají se na nápoje, do moučníků, na džemy, kompoty, sirupy. Výborný je džem z jablek a ostružin. Také se kombinují s bezinkami.
Účinky ostružin na organismus
- pomáhají při nachlazení a revmatismu
- snižují krevní tlak
- účinkují při ateroskleróze
- posilují imunitní systém
- léčí hemoroidy
- povzbuzují činnost žláz
- snižují nervozitu a stres
- mají protisklerotický a protizánětlivý účinek