Ředkev japonská

Teprve v posledních letech jsme poznali velmi kvalitní bílou japonskou ředkev. Velké protáhlé bulvy hybridních odrůd se nazývají také daikon nebo rammenas (Raphunus sativus var. longipinnatus). K nám jsou dováženy pod názvem Rettich.Vysévají se až v polovině července pro podzimní sklizeň. Původní ředkve jsou prastaré zeleniny, byly známy už v době staveb pyramid a byly považovány za zdroj síly a zdraví.

Něco na tom tvrzení je. Ředkev má význačné antiseptické vlastnosti, účinně stimuluje činnost trávicího systému, působí močopudně,žlučopudně a doporučuje se při onemocněních dýchacích cest. Působí také proti ateroskleróze. Není vhodná při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku a zánětech trávicího ústrojí.

Ředkev obsahuje vysoké množství draslíku, vápníku a fosforu, hořčíku, poměrně více než ostatní zeleniny sodíku, dále železo, měď aj. Chemické složení ředkví je rozdílné, japonská ředkev obsahuje méně sirnaté silice. Z vitamínů obsahuje tolik vitamínu C jako citrón, dále karoten,kyselinu nikotinovou, vitamin Bl a další.

Japonské ředkve se pojídají nejlépe syrové v salátech, na obložených chlebech, ale i tepelně připravované, zvláště v čínské a japonské kuchyni. Možná, že Vám zachutná tento salát: 4 plátky sýra tofu osmahneme, pak drobně posekáme. Očištěnou ředkev nakrájíme na tenké plátky, přidáme pokrájenou červenou papriku, promícháme se sýrem tofu a zalijeme zálivkou ze 3 lžic oleje, 3 lžic citrónové šťávy, lžičky ostré hořčice, lisovaného stroužku česneku, špetky cukru, soli, pepře, chilli a malé špetky šalvěje.

Tato zelenina je už od pradávna v lidovém léčitelství považována za velmi účinný prostředek proti nachlazení, snižuje cholesterol a krevní tuky a posiluje obranyschopnost organismu.

Ředkev je zelenina příbuzná ředkvičkám, na rozdíl od kterých má poněkud více ostřejší a pikantnější chuť. Její hlízy jsou většinou bílé, někdy hnědé až černé a protože účinně zlepšuje trávení, jsou vhodnou zeleninou podávanou k těžším pokrmům.

Její hlavní přínos spočívá v tom, že je skvělým lékem proti nachlazení. Napomáhá uvolňování hlenů v nose, dezinfikuje sliznice v ústech a podporuje prokrvování. Obsahuje hořčičné oleje, které mají antibakteriální účinky.

Tato zelenina hubí bakterie a plísně, má antimykotické účinky. Zbavuje žaludek a střeva bakteriálních a plísňových napadení a pomáhá tím odstraňovat průjmy a nadýmání. Stará se nám o zdravou střevní flóru, kromě toho vysoký podíl vlákniny na sebe váže škodliviny a odvádí je z těla ven. Urychluje průchod potravy střevy a uvolňuje zácpu.

Ředkev je dobrým zdrojem vápníku, který vyživuje naše kosti a ve spojení s dalšími látkami působí na vylučování vody z těla. Je prevencí proti ledvinových a močových kamenů. Zlepšuje obtíží při močení a je prevencí močové inkontinenci.

Ředkev jíme syrovou jako součást salátů, nebo ji tepelně zpracujeme jako přílohu k mnoha pokrmům. Šťáva z ředkve ochucená medem vás pomůže postavit na nohy, pokud jste nachlazení nebo máte chřipku.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky