Jeřáb sladkoplodý

Jeřáb obecný (Sorbus aucuparia) můžeme nalézt po celé Evropě. Sladkoplodý jeřáb má plody červenavě oranžové (malvičky) větší - až 1,5 cm a ty obsahují méně tříslovin a kyselin než běžný jeřáb.

Jeřabiny jsou léčivé. V čerstvých plodech může být až 550 mg vitamínu C ve 100 g (až 15x více než citróny), i v šetrně sušených plodech může být 150 mg. Obsahuje dále velké množství provitamínu A, vitamín B, organické kyseliny, cukry, pektiny, třísloviny, hořčiny, cenné minerální látky. Plody mají mírně projímavý a močopudný vliv, také žlučopudný. Doporučují se revmatikům. Cukry jsou ve formě sorbitu, takže výrobky z jeřabin bez přidání cukru jsou ideální pro diabetiky. Doporučují se konzumovat při infekcích (chřipky apod.). Z plodů lze vyrábět kompoty (plody předvařit, v nálevu až zesklovatí), zavařeniny, sirupy, dají se sušit na čaj nebo jako hrozinky.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky