Slívy, renklódy a mirabelky (špendlíky)
Z celé této skupiny se nejvíce cení renklódy a mirabelky s pevnou dužninou. Slívy mají měkkou dužninu, mnoho šťávy a jdou hůře od pecky. Jsou velmi sladké a chutné. Botanicky patří tato skupina ke slivoni obecné Prunus insititia.
Mají podobné složení jako švestky, ale mohou mít mnohem více cukru od 5 - 20%, také více vitamínu C do 20 mg ve 100 g, i větší obsah vody - až 82%. Minerálních látek mají více než jablka a hrušky, a to především zásadité - draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, měď, jód, zinek. Stejně jako švestky se doporučují při zácpě, ledvinových chorobách, ateroskleróze, dně, revmatismu, vysokém krevním tlaku. Jsou močopudné.
Slívy mohou být kulovité, oválné, od červených a žlutých po modré.
Mirabelky jsou drobné a žluté. Někdy se pletou s myrobolanem . i ten je jedlý - dužnina jeho malých peckovic ale nejde dobře od pecky, má různé barvy a převážně se jedná o podnož. Mirabelky jsou vhodné na kompoty. Stejně se používají větší renklódy. Ty mohou být zbarvené od žlutavých přes červenavé po fialové.
Ze slív se připravují zavařeniny, želé, knedlíky, moučníky, ale méně vhodné jsou na kompoty.
Švestky
Mezi skupinou slivoní (to jsou pološvestky, švestky, renklódy, slívy a mirabelky) byly odedávna nejvíce ceněny pravé švestky - tj. aromatické plody s pevnou dužninou, nahořklou slupkou a jdoucí dobře od pecky. Botanický název mají švestka domácí pravá (Prunus domestica, conv. domestica).
Švestky mohou mít až 15% cukrů (glukóza a sacharóza), dále obsahují organické kyseliny (jablečnou, citrónovou, stopy chininové a salicylové), dále flavonoidy s protisklerotickým účinkem. Z vitamínů jsou přítomny karoteny, vitamíny B1, B2, B6, kyselina nikotinová, málo vitamínu C - do 10 g/100 g, poměrně mnoho vitamínu E. Z minerálních látek je nejvíce draslíku a vápníku, dále fosfor, hořčík, železo, zinek, jód a měď. Syrové švestky i sušené, také kompoty a dřeň mají mírně projímavý účinek. Sušené švestky podporují vylučování cholesterolu z organismu. Doporučují se také při vysokém krevním tlaku a mají močopudný účinek, tedy i při revmatismu a dně. Diabetici by měli mít spotřebu švestek omezenou, ale neměli by je vylučovat.
Ze švestek se vaří skvělá povidla, klevely (rozvařené švestky se skořicí), kompoty, dřeně, nápoje. Oblíbené jsou švestkové knedlíky, moučníky.
Švestky jsou
bohatý zdroj vitaminů skupiny B, důležitých pro krvetvorbu,
látkovou přeměnu v těle, pro zdraví a krásu naší
pokožky, vlasů a nehtů ,
mentální svěžest a pevné nervy, zvyšují odolnost
proti stresu.
Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod., pomáhá také udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Jsou zdrojem vitamínu K, který se podílí na srážení krve při zranění či poruše cévních stěn.
Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují:
draslík - minerál nezbytný pro správnou funkci srdce a krevního oběhu
zinek - podporuje obranyschopnost organismu
fosfor - důležitý pro látkovou přeměnu, zuby a kosti
železo - působí proti chudokrevnosti, zlepšuje paměť a podporuje schopnost učení
hořčík - důležitý pro mozek, svaly, metabolismus, chrání před aterosklerózou
vápník - zajišťuje silné kosti a reguluje vysoký krevní tlak
Švestky působí léčivě při revmatismu, dně, ledvinových a jaterních onemocněních.
Antokyany obsažené v těchto plodech - jsou součástí barviva, které dodává švestkám barvu, zachytí volné radikály a tím brzdí stárnutí buněk. Je předpoklad, že také chrání před rakovinou a infarktem.