Rambutan

Pochází z jihovýchodní Asie ze středně vysokého stromu Nephelium lappaceum. Pěstuje se v Malajsku, Indii, Srí Lance, Thajsku, na Zanzibaru, Kostarice i v Jižní Africe a jinde ve vlhkých tropech. Plody jsou oválné nebo kulaté bobule velikosti větší švestky, se slupkou pokrytou množstvím měkkých, zahnutých červenavých ostnů. Uvnitř je velmi chutná, pevná rosolovitá dužnina s jedním podlouhlým semenem, které je po upražení jedlé. Rambutan patří k nejlahodnějším tropickým plodům, nejčastěji se k nám dovážejí kompoty.

Čerstvé plody nemají být zelené (málo zralé). Při konzumování plody rozloupneme, odstraníme ostnitou slupku a pojídáme sladce navinulou dužninu. Někdy bývá ovoce dováženo i se zbytky stopek, neboť plody jsou uspořádány v řídkých hroznech. Z vypeckovaného rambutanu lze připravovat moučníky, rýžové pudinky, ovocné saláty, lehké knedlíčky z tvarohového těsta sypané mletými ořechy apod.

Dužina pikantně sladkokyselá a aromatická, téměř jako ananas s lehkou meruňkovou příchutí. Chuť rambutanu je podobná liči, zdá se ale chutnější.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky