Rambutan
Pochází z jihovýchodní Asie ze středně vysokého stromu Nephelium lappaceum. Pěstuje se v Malajsku, Indii, Srí Lance, Thajsku, na Zanzibaru, Kostarice i v Jižní Africe a jinde ve vlhkých tropech. Plody jsou oválné nebo kulaté bobule velikosti větší švestky, se slupkou pokrytou množstvím měkkých, zahnutých červenavých ostnů. Uvnitř je velmi chutná, pevná rosolovitá dužnina s jedním podlouhlým semenem, které je po upražení jedlé. Rambutan patří k nejlahodnějším tropickým plodům, nejčastěji se k nám dovážejí kompoty.
Čerstvé plody nemají být zelené (málo zralé). Při konzumování plody rozloupneme, odstraníme ostnitou slupku a pojídáme sladce navinulou dužninu. Někdy bývá ovoce dováženo i se zbytky stopek, neboť plody jsou uspořádány v řídkých hroznech. Z vypeckovaného rambutanu lze připravovat moučníky, rýžové pudinky, ovocné saláty, lehké knedlíčky z tvarohového těsta sypané mletými ořechy apod.
Dužina pikantně sladkokyselá a aromatická, téměř jako ananas s lehkou meruňkovou příchutí. Chuť rambutanu je podobná liči, zdá se ale chutnější.