Pažitka pravá

V zimě nám chybí čerstvá zelenina, natě a tak vítáme přirychlenou pažitku, jejíž svěží zeleň a biologicky cenný obsah nám zpestří pokrmy a osvěží organismus.

V Evropě se pažitka (Allium schoenoprasum) pěstuje od 16. Století. Vyskytuje se také planá v horských polohách u potoků a pramenů. Nejcennější je používání čerstvé pažitky, dá se i mrazit v malých porcích drobně nakrájená. K sušení se hodí méně.

Nejlépe je nakrájet pažitku nerez nožem těsně před jídlem. Má totiž ve 100 g asi 100 mg vitamínu C (3x více než citrony). Dále obsahuje karoten, vitaminy B1, B2, silici se sírou, antibakteriální látky, minerální látky - zvláště draslík, vápník, železo, síru aj. Ovlivňuje kladně trávení, poněkud snižuje krevní tlak, omezuje střevní parazity.

Její příjemné aroma po cibuli a česneku se hodí k ochucování polévek, vařené rýže či brambor, do pomazánek, omáček, těstíček na osmažení sýra, zeleniny, do studené kuchyně.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky