Maliny
Kulturní odrůdy maliníku (botanický název je ostružiník maliník (Rubus idaeus) mají plody od žlutooranžových přes červené, fialové až temněfialové, jsou odrůdy jednou až dvakrát v roce plodící. Maliny mají kolem 8% cukrů (glukóza a fruktóza), do 2% kyselin - hlavně jablečné, také saliczlové, citrónové a něco málo šťavelové. Kyselina salicylová působí protizánětlivě a potopudně. Maliny mají až 5% vlákniny - podpora odbourávání cholesterolu. Mají asi 20 mg/100 g vitamínu C, množství dalších vitamínů, více kyseliny nikotinové a listové. Vynikají vysokým obsahem železa, zinku, mědi a manganu - což příznivě působí při anémiích. Jinak obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor a málo sodíku. Nedoporučují se však při dně pro vysoký obsah purinů. Zato pomáhají při nachlazení, ke snižování horečky, při ateroskleróze, vysokém krevním tlaku.
Maliny se skvěle uplatňují v nápojovém průmyslu, oblíbené jsou malinové šťávy, kompoty, protlaky, zmrazují se. Jsou oblíbeným doplňkem dezertů a moučníků. Podobné využití má i loganberry - kříženec maliníku s ostružiníkem.
Co všechno léčí?
- prevence šerosleposti i zákalu
- protirakovinné účinky
- proti revmatu
- cukrovku
- pro lepší krvetvorbu i sexuální výkonnost
- zpevňuje zuby a kosti
- bojovník proti Alzheimerovi
- posiluje imunitu
- bojovník proti stresu
Je tu červen a s ním i první maliny. Spolu s ostružinami patří do každé zahrady a jsou jedním z nejoblíbenějších druhů bobulového ovoce, zejména díky všestrannému využití atraktivních plodů. Toto ovoce má typickou jemnou, lahodně nakyslou chuť. Nejlepší jsou čerstvě nasbírané lesní maliny. Maliny se k nám rozšířily z jižní Evropy. Rostou tu divoce na okrajích lesů, podél silnic i v zahradách. Dozrávají od června do září. Podle výzkumu zemědělské školy v nizozemském Wageningenu maliny obsahují mnohem více zdravých ingrediencí než jakékoli jiné potraviny, na které natrefili. V čínské medicíně používají maliny při poruchách ostrosti zraku a šerosleposti. Účinnou látkou je prý vysoký obsah vitamínu A, který je součástí zrakového pigmentu - rodopsinu. Vysoká koncentrace rutinu zpevňuje cévy v očích a zlepšuje zásobování živinami. Rutin pomáhá i lidem s křečovými žilami. V kombinaci s vitamínem C, kterého je v malinách také velké množství, zastavuje a zmírňuje krvácení v celém těle. Konzumování tohoto ovoce je vhodné při krvácení z nosu, dásní i při silné menstruaci. Maliny mají výrazné odvodňující účinky, pročišťují střeva, pomáhají při problémech s ledvinami a močovým měchýřem a odstraňují zácpu. Vysoký obsah biotinu dodává vlasům lesk a hustotu. Důležitý je i pro jemnou pleť a regeneraci organismu po léčbě antibiotiky.
Pozor: Maliny se nemohou dlouho skladovat, protože rychle podléhají plísni. Jsou velmi citlivé na tlak, proto je příliš nevrství, protože se rozmačkají.