Tomel - kaki - churma

Tohle bezesporu zajímavé ovoce je oblíbené ve východní Asii, Americe, v arabských zemích. Je to prastarý zušlechtěný východoasijský druh, často označovaný jako churma, kaki, persimon, botanicky Diospyros kaki - tomel japonský. Jeho plody znáte i ze zemí kolem Středozemního a Černého moře. Jsou po celém světě, hlavně tam, kde rostou citrusy.

Možná, že jste si zakoupili na našem trhu jeho plody, větší dužnaté bobule podobné rajčatům, s velkým vytrvalým zeleným kalichem, žlutavé, oranžové nebo červenavé barvy. A byl-li plod nezralý, nechutnal vám. V té době má svíravou, trpkou chuť a křupavou konzistenci. Po uležení jakoby zprůsvitní a dužnina je příjemně sladká, natrpklá a chutná jako želé.

Ovoce je to velice zdravé. Má až 90 mg vitamínu C ve 100 g (2x více než citróny), velké množství provitamínu A, dále jednoduché cukry, minerální látky, třísloviny. Příznivě ovlivňuje trávení. V kuchyni se z tomelu připravují marmelády, želé. Jsou vhodné k pudinkům a do ovocných salátů, sladkých rýžových jídel.

Jak moc je kaki zdravé?

Pokud býváte hodně unavení nebo nachlazení, trápí vás střevní potíže, jste ve stresu, máte vysoký cholesterol, často sportujete nebo si chcete co nejdéle zachovat životní elán, je pro vás kaki tím správným ovocem.

Má totiž vysoký obsah vitamínů A a C, draslíku, fosforu, hořčíku, mědi, vápníku, železa a manganu. A je taktéž bohatým zdrojem antioxidantů a aminokyselin.

Dále posiluje imunitní systém, potlačuje únavu, zlepšuje kvalitu spánku a pomáhá zklidnit nervový systém. Působí jako prevence proti řadě závažných chorob (např. proti rakovině, kardiovaskulárním onemocněním, ateroskleróze i ledvinovým a močovým kamenům). Napomáhá ke správné funkci trávicího systému, chrání střeva před působením škodlivin a podporuje vyprazdňování. Příznivě působí i na kvalitu pleti a vlasů.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky