Papája
Za původní domov papáji melounové
(Carica papaya) se považují tropy jižního Mexika a Střední
Ameriky. Po objevení Ameriky se rychle šířila po tropech celého světa.
Vypadá sice jako palma, ale je to vytrvalá, asi 10 m vysoká dřevnatějící
bylina, na vrcholu s růžicí velkých dlaňovitých listů s dlouhými
řapíky. Někdy se nazývá melounový strom, protože velké plody
kulovitého, oválného i jiného tvaru připomínají melouny. Mají žlutozelenou
až oranžovočervenou barvu a váží až 10 kg, nejčastěji ale 1 - 3
kg. Plody - jsou duté bobule uvnitř vyplněné semeny. S čerstvými
plody se u nás můžeme setkat zřídka. Jinak máme možnost ochutnat
skvělé džusy, kompoty, džemy, sušené a kandované plody. Pojídají
se na slano - s pepřem, chilli, na sladko s jiným sladkým druhem
ovoce. Rostlina obsahuje latex s enzymem papainem, pomáhajícím rozkládat
bílkoviny. Má využití ve farmacii, potravinářství. Plody mají
dobrou vitaminovou hodnotu o něco vyšší než citrusy. Semena se užívají
jako pepř. Dužnina obsahuje až 90 mg vitamínu C ve 100 g, mnoho
provitaminu A, B vitamíny, hodně draslíku, fosforu, vápníku a železa
aj. Čerstvá papája se často užívá jako součást snídaní.