Ředkvička

Ředkvička je oblíbená, snadno pěstovatelná zelenina raného jara, pozdního léta a podzimu.

Předek našich mnohotvárných ředkviček pravděpodobně vznikl ve Velšsku a na severním pobřeží Evropy, a to až v 16. Století. Botanik Mathioli ji popsal v 16. Století a tehdy měly bulvičky černou pokožku. Ředkvičky zřejmě vznikly mohutnějších ředkví. Dnes máme ředkvičky jednobarevné - bílé, červené, šarlatové, fialové, žluté nebo dvoubarevné červenobílé. Také tvar je rozmanitý - od kulovitého přes oválný, válcový nebo kuželový. Nejranější se vypěstují za 20 - 25 dní.

Zvláštní hodnota ředkviček spočívá v tom, že při jarní sklizni je vlastně jednou z prvních čerstvých zelenin po zimním období a je tedy zdrojem řady cenných látek.

Obsahuje sice méně minerálních látek než příbuzná ředkev, ale přesto je zastoupen hlavně draslík, vápník, síra a další. Přítomen je vitamin C, karoten, kyselina nikotinová, vitaminy B. Obsahuje aktivní antibakteriální látky. Ředkvička podporuje chuť k jídlu,působí močopudně a žlučopudně. Kladně ovlivňuje také dýchací systém. Stimuluje krevní oběh.

Jarní ředkvičky konzumujeme čerstvé. Výborná je pomazánka z tvarohu, ředkviček a mladé cibulky, popř. Kopru, nebo příloha ze zakysané smetany, ředkviček a cibulky nebo pažitky. Je vhodná do směsí salátů s okurkami, hlávkovým salátem, sýrem, jablky, cibulí apod. Při přebytku jsou chutné dušené ředkvičky. Lze je kombinovat i se sójovými kostkami nebo sýrem tofu. Drobně nakrájené nabobtnalé sójové kostky opečeme na 3 lžících oleje, přidáme asi 30 ředkviček hrubě pokrájených,osmahneme, přidáme l/2 lžičky zázvoru, špetku soli a cukru, 2 stroužky nakrájeného česneku, zalijeme směsí z l lžíce vody, lžíce sójové omáčky, lžičky maizeny a krátce povaříme. K tomu rýže nebo těstoviny.

Ředkvičky zlepšují celkovou obranyschopnost, působí příznivě na krvetvorbu, na činnost srdce, nervovou soustavu, kostru i zrak. Není snad v lidském těle orgánu, na který by ředkvičky nepůsobily příznivě.

Ředkvičky obsahují:

  • Karoten
  • Vitamin C - nezbytný k tvorbě kolagenu, udržuje zdravou kůži, kosti, chrupavky, zuby, dásně a podporuje hojení ran, dále je to silný antioxidant, chrání tělo před volnými radikály, posiluje imunitu.
  • Vitamin B3 (niacin, vitamin PP, kyselina nikotinová) - větší potřebu mají lidé s onemocněním ledvin, konzumenti alkoholu a velkého množství sladkostí. Niacin rozšiřuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak.
  • Vitamin B9 (kyselina listová) - nezbytná pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu a pro dospělé, kde hraje stěžejní roli jak pro pevné nervy, tak celkovou fyzickou i mentální kondici.
  • Selen - antioxidant, který zbavuje tělo těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů.
  • Vápník
  • Hořčík
  • Draslík - odvodňuje, snižuje krevní tlak.
  • Síru
  • Měď
  • Fosfor
  • Mangan
  • Vlákninu - stimuluje peristaltiku střev, čistí je od usazených toxinů a působí proti zácpě.
  • Hořčičné oleje - přispívají k lepšímu trávení, zabraňují nadýmání, zlepšují stravitelnost těžších jídel.V ústní dutině a v oblasti nosohltanu pomáhají rozpouštět usazený sekret,léčí tedy i rýmu a kašel.

Příznivé účinky ředkviček na náš organismus:

  • hubí střevní bakterie a plísně
  • uvolňují hleny a usnadňují vykašlávání
  • potlačují infekce a posilují organismus
  • podporují perilstatiku (pohyb) střev
  • působí proti nadýmání
  • odstraňují zácpu
  • chrání buňky před volnými radikály
  • jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů
  • snižují krevní cholesterol
  • snižují krevní tlak
  • odvodňují
  • posilují nervy
  • posilují paměť
  • vzhledem k obsahu karotenu mají blahodárný vliv na zrak
  • působí preventivně proti avitaminóze
  • jsou nízkokalorické, hodí se tedy jako součást zdravé diety v každém věku

Tato zelenina roste po celém mírném pásmu. Zmínky o ní pocházejí i ze starověkého Egypta. Otroci pracující na pyramidách prý ředkvičku dostávali jako odměnu. Známe červené, bílé i černé sorty. U nás se vyskytují jarní i letní druhy. Pokud ji nepěstujete ve vlastní zahradě, běžte na trh a dopřejte si tento lék. Kromě toho, že je velmi dekorativní složkou jídla, má výrazně blahodárné účinky.

Oblíbená miniaturní kořenová zelenina ničí bakterie, uvolňuje hleny, mírní kašel, zmírňuje pálení žáhy, odstraňuje zácpu a plynatost. Čistí ledviny a močové cesty, čímž zabraňuje tvorbě ledvinových a močových kamenů. Pomáhá při prevenci rakovinových onemocnění. Používá se při léčení onemocnění žlučníku, žaludku i průdušek. Éterické oleje podporují tvorbu žluči a urychlují zažívací proces.

Ředkvička obsahuje vitamin C a B. Snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Dodává nutriční látky na krvetvorbu a růst buněk. Má schopnost aktivizovat nervy a mozek. Ideální je jíst ředkvičku syrovou. Tehdy je nejúčinnější proti škodlivým bakteriím a plísním, které sídlí už na jazyku a sliznici . Další boj pokračuje v žaludku a střevech. Tyto antibakteriální a antimykotické účinky se projevují pálením, které vyvolává hořčičný olej.

POZOR! Ředkvička patří k nejvíce kontaminovaným druhům zeleniny. Pokud je hnojená dusíkatými hnojivy, dostává se do ní množství solí a kyseliny dusičné. V lidském těle se tyto látky mění na dusičnany a dusitany, které s aminokyselinami bílkovin vytvářejí jedovaté karcinogenní nitrosaminy.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky