Borůvky
Borůvky, botanicky nazývané brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus), se stávají stále dražším a vzácnějším ovocem. Rostou v řídkých jehličnatých lesech, říká se jim také černé jahody. Kromě planě rostoucích borůvek se pěstují i kulturní, velkoplodé hroznovité sorty původem z USA. Jsou vyšší, s většími plody a náročnější na vláhu. Pocházejí z jiného druhu Vaccinium corymbosum. Na rozdíl od planých borůvek, jejichž šťáva barví ústa, jsou velkoplodé borůvky nebarvící, mají zelenou dužninu.
Plody dozrávají o letních prázdninách. Obsahují 14% cukrů, třísloviny, ovocné kyseliny, pektiny, cenná rostlinná barviva, karoten, vitamíny skupiny B, asi polovinu vitamínu C jako citróny, mnoho minerálních látek - draslík, hořčík, fosfor, síru, železo, zinek aj. Borůvka je také léčivá, plody působí proti infekcím, zánětům hrtanu, ústní dutiny, proti průjmům. Jejich barvivo regeneruje oční purpur. Listy obsahují látky snižující hladinu cukru v krvi. Borůvky samozřejmě patří na koláče, lívance, do jogurtů, na kompoty, dobře se zmrazují, čerstvé jsou skvělé v ovocných pohárech.
Borůvky také pomáhají tlumit záněty a rychlost dělení buněk ve střevech, které jsou považovány za rizikové faktory pro vznik rakoviny.Borůvky by se mohly zřejmě zařadit mezi potraviny, které pomáhají bojovat proti rakovině střev. Obsahují totiž pterostilben, což je přirozený antioxidant, který pomáhá ničit vysoce reaktivní molekuly zvané volné radikály. Ty mohou vyvolat růst rakovinných buněk.
Borůvky jsou
významnou léčivou potravinou už po mnoho staletí. Známé jsou
hlavně svou bohatostí na vitamin C, který
posiluje náš imunitní systém a působí jako
prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných
onemocnění. Borůvky jsou ale také jedním z nejlepších
přírodních zdrojů silných, tříslovin a mají
též vysoký obsah železa a dalších bioaktivních látek.
Neobvykle vysoký obsah antioxidantů (včetně
vitaminu C) působí v našem těle jako ochranný štít před
volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky jsou tedy
skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a
silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci, chrání
naše sliznice a podílí se na jejich regeneraci.
Čerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou
tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních,
pomáhájí léčit chřipku, angínu,
bronchitidu, rýmu a jiná infekční
a zánětlivá onemocnění sliznic.
Odborné vědecké výzkumy prokázaly jejich schopnost zlepšovat
a udržovat náš zrak, častá konzumace je účinnou prevencí
šerosleposti.
Borůvky se už po mnoho generací používají jako léčebný
prostředek při střevních potížích a kolikách,
při průjmu a otravách jídlem,
tady fungují jako dezinfekce. I v tomto případě
působí v jakékoli formě, čerstvé i konzervované.
Blahodárný účinek mají i na ledviny a močové
cesty, čistí je a pomáhají léčit případné
infekce v této oblasti. Působí mírně močopudně,
zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci
lymfatického systému.
Ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich
dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty,
ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů
rakoviny.
Odborné výzkumy také doložily příznivý vliv borůvek na zdraví diabetiků. Obsažené látky snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Lidé trpící cukrovkou mají často problémy se zrakem, hlavně v pokročilém věku, i zde jim mohou borůvky posloužit jako přírodní lék pro udržení dobrého vidění. Protizánětlivé účinky a vysoký obsah antioxidantů pomáhají chránit sliznice, častou oblast zdravotních potíží, spojených s diabetes. Kombinace obsažených látek též posiluje cévní systém a zlepšuje krevní oběh a prokrvení končetin, další častou zdravotní potíž lidí trpících cukrovkou.
Listy borůvky
mají velice podobné účinky jako plody. Čaj z těchto
listů je vhodný jak při střevních a žaludečních potížích
(viz výše), tak za účelem mírného snižování
hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má také příznivý
vliv na ledviny a močové cesty, které čistí
a dezinfikuje a pomáhá s odvodňováním při přílišném
zadržování vody v organismu. Při vnějším aplikaci zmírňuje
projevy lupénky a kožních nemocí.
Recept na nálev / čaj z borůvkového listí:
2 čajové lžičky suchých listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme
10 minut odstát, slijeme přes sítko a popíjíme během dne.