Ředkev japonská

Teprve v posledních letech jsme poznali velmi kvalitní bílou japonskou ředkev. Velké protáhlé bulvy hybridních odrůd se nazývají také daikon nebo rammenas (Raphunus sativus var. longipinnatus). K nám jsou dováženy pod názvem Rettich.Vysévají se až v polovině července pro podzimní sklizeň. Původní ředkve jsou prastaré zeleniny, byly známy už v době staveb pyramid a byly považovány za zdroj síly a zdraví.
Něco na tom tvrzení je. Ředkev má význačné antiseptické vlastnosti, účinně stimuluje činnost trávicího systému, působí močopudně,žlučopudně a doporučuje se při onemocněních dýchacích cest. Působí také proti ateroskleróze. Není vhodná při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku a zánětech trávicího ústrojí.
Ředkev obsahuje vysoké množství draslíku, vápníku a fosforu, hořčíku, poměrně více než ostatní zeleniny sodíku, dále železo, měď aj. Chemické složení ředkví je rozdílné, japonská ředkev obsahuje méně sirnaté silice. Z vitamínů obsahuje tolik vitamínu C jako citrón, dále karoten,kyselinu nikotinovou, vitamin Bl a další.
Japonské ředkve se pojídají nejlépe syrové v salátech, na obložených chlebech, ale i tepelně připravované, zvláště v čínské a japonské kuchyni. Možná, že Vám zachutná tento salát: 4 plátky sýra tofu osmahneme, pak drobně posekáme. Očištěnou ředkev nakrájíme na tenké plátky, přidáme pokrájenou červenou papriku, promícháme se sýrem tofu a zalijeme zálivkou ze 3 lžic oleje, 3 lžic citrónové šťávy, lžičky ostré hořčice, lisovaného stroužku česneku, špetky cukru, soli, pepře, chilli a malé špetky šalvěje.

Tato zelenina je už od pradávna v lidovém léčitelství považována za velmi účinný prostředek proti nachlazení, snižuje cholesterol a krevní tuky a posiluje obranyschopnost organismu.
Ředkev je zelenina příbuzná ředkvičkám, na rozdíl od kterých má poněkud více ostřejší a pikantnější chuť. Její hlízy jsou většinou bílé, někdy hnědé až černé a protože účinně zlepšuje trávení, jsou vhodnou zeleninou podávanou k těžším pokrmům.
Její hlavní přínos spočívá v tom, že je skvělým lékem proti nachlazení. Napomáhá uvolňování hlenů v nose, dezinfikuje sliznice v ústech a podporuje prokrvování. Obsahuje hořčičné oleje, které mají antibakteriální účinky.
Tato zelenina hubí bakterie a plísně, má antimykotické účinky. Zbavuje žaludek a střeva bakteriálních a plísňových napadení a pomáhá tím odstraňovat průjmy a nadýmání. Stará se nám o zdravou střevní flóru, kromě toho vysoký podíl vlákniny na sebe váže škodliviny a odvádí je z těla ven. Urychluje průchod potravy střevy a uvolňuje zácpu.
Ředkev je dobrým zdrojem vápníku, který vyživuje naše kosti a ve spojení s dalšími látkami působí na vylučování vody z těla. Je prevencí proti ledvinových a močových kamenů. Zlepšuje obtíží při močení a je prevencí močové inkontinenci.
Ředkev jíme syrovou jako součást salátů, nebo ji tepelně zpracujeme jako přílohu k mnoha pokrmům. Šťáva z ředkve ochucená medem vás pomůže postavit na nohy, pokud jste nachlazení nebo máte chřipku.
