Salát listový

Salát listový (Lactuca sativa, var. crispa), který se v posledních letech začíná pěstovat i u nás. Byl znám již ve starověké Persi, od 6. Století byl pěstován v Řecku, později v Římě.
Tento salát nevytváří hlávku, ale volné, velmi jemné zkadeřené listy rozmanitě zbarvené - zelené, žluté nebo červenohnědé barvy. Známe dva typy - k česání - tam se odtrhují listy jednotlivě zespodu na košťálu nebo salát k řezu, kdy se odřezává růžice 2 - 3 cm nad zemí a košťál znovu obrůstá. Salát listový se rychle vyvíjí a dá se sklízet za 4 - 6 týdnů po výsevu. Užíváme jej pouze čerstvý, je jemný, chutný - do salátů nebo jako ozdobu pokrmů. Svým zbarvením a zkadeřením je velmi dekorativní.
Hlávkový salát obsahuje hlavně velké procento vody a až 1,5 % vlákniny, což způsobuje zrychlení pohybu střev, odstraňuje zácpu, váže na sebe škodlivé látky a tak přispívá nejen k hubnutí, ale i k pročišťování organismu. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je tedy vhodný při redukční dietě.
Hlávkový salát obsahuje:
- Karoten (červenolisté druhy salátu)
- Vitamíny skupiny B (B1, B2, hlavně kyselinu listovou B9)
- Vitamin C
- Vitamin E
- Hořčík
- Vápník
- Draslík
- Zinek
- Sodík
- Fosfor
- Jód
- Kobalt
- Měď
- Vlákninu
Vliv hlávkového salátu na naše zdraví:
- zlepšení činnosti mozku, posílení paměti a koncentrace
- posílení nervového systému, uklidňující účinky
- zlepšení kvality spánku
- odstranění nervozity a únavy
- povzbuzení trávení a činnosti jater (zelené listy)
- protikřečové a tišící účinky
- uvolnění zácpy
- posílení srdce
- zlepšení výkonnosti svalů
- zlepšení transportu kyslíku k buňkám
- podpoření vstřebávání bílkovin
- vliv na snižování hmotnosti (velký obsah vlákniny)
- pročištění organismu
- zlepšení látkové výměny
- posílení imunitního systému
V kuchyni je salát pro velké možnosti jeho úpravy značně oblíbený, konzumuje se hlavně syrový. Hodí se pro přípravu rozmanitých salátů, ale i pro dekoraci obložených talířů a jako příloha k masu.

Hlávkový salát
je jednoletá původem evropská zelenina. V našich zeměpisných šířkách se v zimě pěstuje ve sklenících a v teplejší části roku pod širým nebem. Hlavně díky velkým obchodním řetězcům si nyní můžeme vybrat z různých kultivarů salátů - světlezelený až žlutobílý, načervenalý, cukrový s jemně nahořklou chutí, kudrnatý i s pevnou hlávkou nebo křupavý (tzv. Ledový salát). Červený salát má svou barvu díky vysokému obsahu karotenů. Je jedním z nejlepších zdrojů těchto látek. Karoteny podporují tvorbu červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Zároveň chrání lidské tělo před vlivy volných radikálů. Zelené kultivary jsou zase bohatší na hořčík. Ten je důležitý při přenosu nervových vzruchů v svalových tkáních. Důsledkem nedostatku hořčíku se cítíme nervózní nebo unavení, ztrácíme energii a nedokážeme se koncentrovat. Hlávkový salát obsahuje antioxidanty. Je zdrojem železa a kyseliny listové. Povzbuzuje trávení a činnost jater. Pomáhá odstraňovat únavu, zvyšuje svalovou výkonnost a posiluje srdce. Je vhodný jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, poruchy trávení a jater. Zlepšuje okysličení buněk i proces zužitkování bílkovin. Hlávkový salát obsahuje hodně vody. Dobře rozžvýkaný a natrávený přináší ze žaludku do střev množství vlákniny. Ta zajišťuje rychlejší pohyby střev, čímž odstraní zácpu způsobenou sníženou činností trávicího traktu. Vláknina má schopnost navázat a tím odstraňovat jedovaté látky a tuky. Salát je přece neodmyslitelný při jakékoliv redukční dietě.
POZOR: Hlávkový salát musíme spotřebovat co nejdříve po sklizni, protože skladováním ztrácí vitamíny. Z vitamínů obsahuje B1, B2, B6, C, E, karoteny, niacin, kyselina listová, pantotenová a biotin. Z minerálních látek se v něm vyskytují hlavně železo a vápník, stopově sodík, zinek, fosfor, hořčík, draslík, mangan, chrom, selen a nikl. Ideální je konzumovat vlastní salát (resp. Salát z bioprodukce), který není přihnojování ani chemicky ošetřován po sklizni. Pro bohatý obsah vitamínů a minerálů však můžeme tvrdit, že: "I chemicky ošetřený salát je lepší než salát žádný."
